Een goede nachtrust is belangrijk voor uw gezondheid, uw energieniveau en uw stemming. Om die nachtrust te bevorderen, wilt u natuurlijk goed in slaap komen. Een aantal dingen kunt u daarom beter niet meer doen voor u naar bed gaat.
Al meer dan een jaar heb ik een pijnlijke knie, ontstaan na een te lange wandeling. Er zit nog altijd vocht in. Er werd me aangeraden een inspuiting te laten doen met hyaluronzuur. Wat vindt u daarvan?
Twee jaar geleden zat ik (vrouw, 74 jaar) op de bank, benen op tafel. Ik stond op, maar mijn rechterbeen wilde niet helemaal mee: het ging een beetje slepend. Daarna heb ik vier kilometer gefietst en bij het afstappen had ik hetzelfde gevoel. Vervolgens is het nooit meer teruggekomen. De huisarts dacht aan een TIA. In het ziekenhuis werd niets gevonden, maar ik gebruik sindsdien de bloedverdunner clopidogrel. Ik twijfel of het wel een TIA is geweest. Kan ik stoppen?
Ik maak mij zorgen om de geestelijke vermogens van mijn man (79). Hij herkent soms op straat bekenden niet meer, heeft veel moeite met zijn smartphone en vroeg een kleindochter die net is afgestudeerd hoe het ging met haar studie. Laatst zou hij koffiezetten; hij vroeg zich hardop af hoe dat ook alweer moest. Aan de andere kant lost hij moeilijke sudokupuzzels moeiteloos op en draait hij zijn hand niet om voor een verre autorit. Zelf merkt hij ook dat hij dingen vergeet. Hij wijt het aan de morfinepleister die hij sinds twee jaar heeft. Daarnaast slikt hij pregabaline; beide vanwege zenuwpijn. Kan dat de oorzaak zijn?
Joris Bartstra, arts en journalist, beantwoordt lezersvragen. Deze keer de vraag: mijn huisarts adviseert mij een griepprik. Ik ben een gezonde zeventiger; is het echt nodig? Ik heb me wel laten vaccineren tegen het coronavirus.
Een dagje naar de sauna: heerlijke verwennerij. Maar is dat nou echt zo gezond als wordt beweerd? En wat is het nut van scrubben of een kruidenbad? Rob de Bruyckere, docent bij de Sauna Academie, legt uit.
Een nieuwe techniek maakt het draadloos opladen voor elektrische fietsen mogelijk. De laadtegel moet de fietsaccu opladen door inductie. Daarvoor communiceert de fiets via bluetooth met de oplader.
Binnen nu en een jaar hebben tweehonderd Jumbo-supermarkten een ‘kletskassa’. Dat zijn kassa's voor mensen die geen haast hebben en graag een praatje maken bij het afrekenen, aldus de supermarktketen.
Artrose kunnen dokters niet genezen, maar er wordt ontzettend veel onderzoek gedaan. “Dat is voor mensen die artrose hebben toch bemoedigend om te weten”, zegt reumatoloog en artroseprofessor Margreet Kloppenburg van het Leids Universitair Medisch Centrum.
Even de tanden op elkaar om daarna hopelijk goed nieuws te krijgen. Al ruim dertig jaar zeggen vrouwen daarom ‘ja’ tegen het bevolkingsonderzoek naar borstkanker. Maar wordt het niet eens tijd voor een vriendelijker onderzoek dan de pijnlijke pletsessie, zoals veel vrouwen de mammografie ervaren?
Een op de drie consumenten is bereid vijf procent extra premie te betalen om mensen met een aangeboren chronische ziekte te helpen aan een betaalbare levensverzekering.
Steeds meer Nederlanders zetten hun spaargeld op een buitenlandse spaarrekening. Dat meldt vergelijkingssite Geld.nl op basis van eigen cijfers en informatie van buitenlandse spaarbanken.
Rechtsbijstandsverzekeraars verlagen stelselmatig de vergoeding voor een externe advocaat, in procedures waarbij een advocaat niet verplicht is. In zes jaar tijds is het gemiddelde maximum bedrag gehalveerd van twintigduizend euro naar tienduizend euro. In drie van de vier verzekeringen is er daarnaast een eigen bijdrage. Zes jaar geleden was dat bij minder dan de helft van de polissen het geval.
Een kwetsbare man die twee keer achter elkaar is opgelicht, moet de schade van de tweede oplichting voor de helft vergoed krijgen van zijn bank. Weliswaar handelde de man grof nalatig, maar de bank was op de hoogte van de eerste oplichting en had in kunnen grijpen.
Twee maal per jaar test de ANWB samen met haar internationale partners autobanden. In het voorjaar twee verschillende maten zomerbanden en in het najaar winterbanden. Ditmaal zijn winterbanden getest in de maten 195/65 R15T en 225/50 R17V. De beste zijn van Goodyear, Dunlop, Vredestein en Michelin (in de maat 195/65 R15T). In de maat 225/50 R17V zijn Michelin, Dunlop en Goodyear de beste.
Selecteer een portal Selecteer categorie Selecteer rubriek