Het regionale coronacrisisteam stuurde een nieuwsbrief. Ze zoeken een huisarts voor een covidafdeling in een verpleeghuis. Mijn handen jeuken. Ik ben al halverwege een mailtje als voorzichtigheid begint te knagen. Een weekje eerder stond er in deze krant een ontroerend artikel over een specialist ouderengeneeskunde in datzelfde verpleeghuis. Gepensioneerd, toch aan het werk in de eerst golf en een paar weken later dood door covid-19. Pas stierven twee huisartsen, een jongere en even oude collega, door covid. Mijn coronavrees neemt langzaam toe terwijl ik die in de eerste golf nauwelijks had.

Bron: Volkskrant tech en media 2021-01-21

Voor het eerst toont een fossiel van een dinosaurus zijn cloaca. Paleontoloog Jakob Vinther van de Universiteit van Bristol ontdekte dit bij een kleurrijk fossiel van Psittacosaurus. Hij en zijn collega’s reconstrueerden het geslachtsorgaan en ontrafelden de seksuele rituelen van de dinosaurus.

Bron: Volkskrant tech en media 2021-01-19

Nederland heeft grote voorraden FFP2-maskers. De zorgprofessionals willen ze graag gebruiken, omdat ze de drager beter zouden beschermen dan de ‘gewone’ chirurgische maskers. Daarover zijn de meningen verdeeld.

Bron: Volkskrant tech en media 2021-01-18

Onze kosmos heeft vreemde kostgangers. Neem nu verre planeet WASP-107b, op zo’n 212 lichtjaar afstand van de aarde. Die planeet is grofweg zo groot als Jupiter, maar heeft tienmaal minder massa. Resultaat: zijn dichtheid is opvallend laag, grofweg tweemaal dat van piepschuim. Astronomen breken zich het hoofd over de vraag hoe WASP-107b kan bestaan.

Bron: Volkskrant tech en media 2021-01-18

Een onhandige aankondiging van WhatsApp over nieuwe gebruiksvoorwaarden heeft voor een ware toeloop gezorgd bij alternatieven als Telegram en Signal. Signal kan de belangstelling nauwelijks aan. Maar welke chatapp is nou de beste?

Bron: Volkskrant tech en media 2021-01-18

In de Gadgetdesk bericht de wetenschapsredactie wekelijks over nieuwe apps en technische speeltjes.

Bron: Volkskrant tech en media 2021-01-18

Wanneer ontdekte de mens het vuur? De zoektocht naar het antwoord op die vraag slaat steeds creatievere paden in. De nieuwste inzichten liggen niet verscholen in archeologische resten, maar in menselijk dna.

Bron: Volkskrant tech en media 2021-01-18

Dit weekend wordt er sneeuw verwacht. Als er bij de Bilt een wit pak komt te liggen, zal dat voor het eerst in meer dan zevenhonderd dagen zijn. Een record dat volledig past in de klimaatontwikkeling van de afgelopen jaren.

Bron: Volkskrant tech en media 2021-01-15

‘Her Majesty’s Virus’, ‘CovidnChips’, of toch maar gewoon ‘de Britse mutant’? Nu de Britse variant van het coronavirus in steeds meer landen oprukt, gonst ook de vraag: is het wel zo netjes om de Britse variant Brits te noemen?

Bron: Volkskrant tech en media 2021-01-15

Het Europese geneesmiddelenbewakingscomité PRAC onderzoekt of zeer kwetsbare ouderen beter kunnen afzien van vaccinatie met een van de nieuwe coronavaccins van Pfizer en Moderna. Aanleiding is de dood van dertien zeer broze 80-plussers in Noorwegen, die net een vaccin hadden gekregen.

Bron: Volkskrant tech en media 2021-01-15

Daar was de Britse variant (besmettelijker), daar was de Zuid-Afrikaanse variant (ziekmakender?) en daar was ook nog de Deense nertsenvariant (ook niet best). Welke mutatietrucs heeft het coronavirus nog meer in petto?

Bron: Volkskrant tech en media 2021-01-15

De opwarming van de aarde brengt dieren- en plantensoorten ertoe het hogerop te zoeken, waar het koeler is. Die bergtoppen zijn, zien onderzoekers, soms ook een roltrap naar het einde.

Bron: Volkskrant tech en media 2021-01-15

Met Kerst kreeg ik buikpijn. Tijdens het kerstdiner zocht ik op thuisarts.nl naar de symptomen van blindedarmontsteking. Maar de pijn was anders, het leken wel weeën. Was dit een extreme vorm van menstruatiepijn? Op maandag belde ik mijn huisarts om te vragen of die buikpijn iets te maken kon hebben met mijn nieuwe spiraaltje dat begin december geplaatst was.

Bron: Volkskrant tech en media 2021-01-15

De grootste technologiebeurs ter wereld, de CES, is dit jaar voor het eerst volledig online. Een selectie van de vernieuwendste en vermakelijkste gadgets.

Bron: Volkskrant tech en media 2021-01-15

Denkfouten in het hedendaags ontwerp gefileerd door innovatie-expert (en cabaretier) Jasper van Kuijk. Deze week: de iconenset van Google.

Bron: Volkskrant tech en media 2021-01-15

Zoeken
Selecteer een portal Selecteer categorie Selecteer rubriek
BizzNieuws

BizzNieuws verzamelt artikelen uit vele feeds an verzamelt deze in één gecentraliseerde database.

Nieuwste artikelen

Nieuwe James Bond-film voor derde keer uitgesteld vanwege coronavirus

De nieuwe James Bond-film No Time To Die is uitgesteld tot 8 oktober. Het is de derde keer sinds het begin van de coronapandemie dat de releasedatum wordt verplaatst, maakte filmstudio MGM vrijdag bekend.

NU Algemeen2021-01-22

Michelle Pfeiffer speelt Betty Ford in serie over first ladies

Michelle Pfeiffer is toegevoegd aan de cast van dramaserie First Ladies. Ze gaat daarin Betty Ford spelen, de vrouw van Gerald Ford die van 1974 tot 1977 president van de VS was, meldt Deadline vrijdag.

NU Algemeen2021-01-22

Nobelprijswinnaars: Richt economisch herstel nu op aanpak klimaatcrisis

Vijf Nobelprijswinnaars presenteren vrijdag in Groningen een manifest dat is ondertekend door drieduizend wetenschappers uit meer dan honderd landen. Voorafgaand aan een speciale klimaattop die maandag in Nederland wordt gehouden, roepen ze op het economische herstel na de coronacrisis te richten op het afwenden van een volgende, grotere crisis.

NU Algemeen2021-01-22

De vagere kennissen vallen weg

Door de steeds strengere coronamaatregelen verliezen mensen kennissen uit het oog. En dat heeft veel negatieve gevolgen. Door onze redacteuren Sheila Kamerman en Floor Rusman

NRC algemeen2021-01-22

Met de avondklok komt een nieuw wantrouwen

Heel wat andere landen zijn ons voorgegaan, maar toch komt het als een schok: de avondklok wordt dit weekeinde ingevoerd.

NRC algemeen2021-01-22

De grote modeheld bleek Bernie Sanders

De Amerikaanse mode arriveerde in het Witte Huis. Milou van Rossum ‘leest’ de outfits die werden gedragen op de inauguratie van de 46ste president van de Verenigde Staten.

NRC algemeen2021-01-22

Politieke dealmakerij schaadde debat over gevolgen avondklok

Twee politieke crises – onvergelijkbaar, maar allebei van enorme omvang – lopen elkaar in de weg. De Toeslagenaffaire leidde tot de val van het kabinet en tot een discussie over…

NRC algemeen2021-01-22

Houden hun hart vast

NRC algemeen2021-01-22

In tranen

NRC algemeen2021-01-22

EU-leiders: Geen verbod op niet-noodzakelijke reizen, wel sterk afgeraden

De regeringsleiders van de EU-lidstaten hebben donderdagavond besloten dat er geen verbod komt op niet-noodzakelijke reizen, waartoe meerdere landen hadden opgeroepen. Alle leiders hebben volgens demissionair premier Rutte wel uitgesproken hoe belangrijk het is om op dit moment niet-essentiële reizen te ontmoedigen. Toch is een verbod volgens hem in Europa juridisch "niet te doen".

NU Algemeen2021-01-22