Zwemmen met wilde dolfijnen, het is de droom van veel vakantiegangers. Maar hoeveel plezier beleven de kleine walvisachtigen er eigenlijk aan? En belangrijker: wat is het effect van een zwempartijtje met mensen op hun gezondheid? Een Nederlandse wetenschapper probeert die vragen te beantwoorden.

Bron: Volkskrant tech en media 2018-06-22

Ja hoor, we hebben er weer een nieuwe stoornis bij. Gaming disorder.

Bron: Volkskrant tech en media 2018-06-22

In het ijs van Groenland blijken wetenschappers tot op een paar jaar nauwkeurig te kunnen zien hoe het ging in het Romeinse Rijk. Veel lood in het ijsmonster? Teken van voorspoed in het rijk (want veel waterleidingen, wijnvaten, scheepsrompen).

Bron: Volkskrant tech en media 2018-06-22

Een paar weken terug stond het getal 0,0000000000000000000001 hier in het zonnetje. Destijds legde ik uit dat dit getal aangeeft hoe gevoelig een zwaartekrachtgolfdetector is. Een onvoorstelbaar klein getal. Als je één druppel in het IJsselmeer gooit, is de waterstijging 100.000 keer zo groot. Natuurkundige Stan Bentvelsen zocht nieuwe manieren om dit getal voorstelbaar te maken. Namens hem deed ik hier een oproep: hoe zou u dit uitleggen?

Bron: Volkskrant tech en media 2018-06-22

Antwoord op lezersvragen over gezondheid, voeding, leefstijl en psyche. Deze week: waarom is opgewarmd eten uit de magnetron minder lekker?

Bron: Volkskrant tech en media 2018-06-22

Berichten verspreiden zich vaak razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden. Vandaag: narcisten herken je aan hun dikke, volle wenkbrauwen.

Bron: Volkskrant tech en media 2018-06-22

Een nieuwe 3D-reconstructie van Julius Caesar laat een opmerkelijk gewone man zien. Het beeld is gebaseerd op recent onderzoek, maar laat nog veel te raden over.

Bron: Volkskrant tech en media 2018-06-22

Langlopende bevolkingsonderzoeken aan universitair medische centra (umc’s) leveren geregeld twijfelachtige vondsten op. Dat stellen twee methodologen die op verzoek van de Volkskrant wetenschappelijke publicaties uit deze zogenaamde ‘cohortstudies’ controleerden.

Bron: Volkskrant tech en media 2018-06-22

Tienduizenden Nederlanders laten zich jarenlang volgen door arts-onderzoekers in universitair medische centra. Vrijwillig en voor de wetenschap. Zulk bevolkingsonderzoek levert talloos veel metingen op, maar ook een hoop schijninzichten, blijkt uit onderzoek van de Volkskrant.

Bron: Volkskrant tech en media 2018-06-22

In een oude, chique graftombe in China hebben wetenschappers iets merkwaardigs gevonden: een nog onbekende, uitgestorven mensaap. De geheimzinnige gibbon, want dat is het, bewijst dat de mens eeuwen vóór Christus al dieren tot uitsterven dreef.

Bron: Volkskrant tech en media 2018-06-21

Onderzoek heeft aangetoond dat het ijs op Antarctica almaar sneller smelt, toch is er niet alleen maar slecht nieuws over het bevroren continent. Wetenschappers ontdekten dat de ijskap van West-Antarctica mogelijk beter bestand is tegen klimaatverandering dan gedacht. De ijsmassa is weliswaar meer geslonken dan was aangenomen, maar lijkt aan stabiliteit te winnen door het plaatselijk opveren van de aardkorst.

Bron: Volkskrant tech en media 2018-06-21

Bron: Volkskrant tech en media 2018-06-21

Patiënten met darmkanker herstellen veel sneller van de operatie als ze vier weken voorafgaand aan de ingreep een intensief trainingsprogramma volgen. Dat blijkt uit promotieonderzoek aan het Máxima Medisch Centrum (MMC) dat volgende week wordt gepresenteerd op een internationaal congres in Eindhoven.

Bron: Volkskrant tech en media 2018-06-21

Ruim twintig jaar geleden versloeg IBM’s Deep Blue ’s werelds beste schaker Garry Kasparov. Inmiddels richt de computergigant zijn pijlen op een veel complexer vraagstuk: debatteren. In een volgepakte zaal in San Francisco met journalisten, analisten én IBM-medewerkers vond deze week de eerste openbare strijd plaats tussen mens en machine.

Bron: Volkskrant tech en media 2018-06-20

Miljoenen mensen worden jaarlijks gebeten door een giftige slang. Slachtoffers zijn vooral arme plattelandsbewoners in Afrika en Azië. Van degenen die een slagenbeet overleven, blijven velen voor het leven getekend. ‘Slangenbeten zijn zowel oorzaak als gevolg van armoede’, zegt Freek Vonk, slangenonderzoeker bij Naturalis in Leiden.

Bron: Volkskrant tech en media 2018-06-20

Zoeken
Selecteer een portal Selecteer categorie Selecteer rubriek
BizzNieuws

BizzNieuws verzamelt artikelen uit vele feeds an verzamelt deze in één gecentraliseerde database.

Nieuwste artikelen

Voorontwerp omleiding Rucphen-Zuid ter inzage gelegd

Het voorontwerp-bestemmingsplan voor het zuidelijk deel van de Omleiding Rucphen ligt ter inzage. Het gaat om het deel van Sprundel richting Zundert.

NU Algemeen2018-06-23

Zo gaf Bob Dylan veertig jaar geleden het eerste Kuip-concert

​Op 23 juni 1978 werd er voor het eerst een concert gehouden in de Rotterdamse Kuip. Het was Bob Dylan die de eer kreeg. Ook was er die avond een gastoptreden van Eric Clapton. Bekijk hoe het Polygoonjournaal destijds verslag deed van het concert.

NU Algemeen2018-06-23

WK-feit van de dag: Duitsland en de vloek van de wereldkampioen

Sportredacteur Rypke Bakker brengt je elke dag een opvallend feitje over het WK in Rusland. Deze aflevering: Duitsland en de vloek van de wereldkampioen.

NU Algemeen2018-06-23

Dreigt er een verbod op internetmemes?

In de podcast De week van NUtech bespreekt de techredactie van NU.nl het belangrijkste technieuws van de week. Met deze week aandacht voor een mogelijk verbod op memes en kapotte iPhoneschermen.

NU Algemeen2018-06-23

Moeders als voorbeelden

De één zorgde thuis voor de kinderen, de ander maakte carrière. Sommigen waren trouwe Opzij-lezeressen en anderen vonden feminisme een vies woord. Maar allemaal gaven ze hun dochters, op een of andere manier, iets mee waardoor die zich later zouden inzetten voor gelijke behandeling van vrouwen.

Metro algemeen2018-06-23

Meerdere schuren branden tot de grond toe af in Almelo

Bij een grote schuurbrand in de Geraniumstraat in Almelo zijn zaterdagochtend meerdere schuren volledig afgebrand. Eén man is gearresteerd en er is niemand gewond geraakt. 

RTV Oost Algemeen2018-06-23

Twee arrestaties na inval in woning wijk Heuvel

De politie heeft vrijdagavond twee mensen aangehouden na een inval in een woning in de Bredase wijk Heuvel.

NU Algemeen2018-06-23

Het is raar als je geen feminist bent

De wereld wordt overspoeld door een vierde feministische golf. Waar het bij de vorige drie draaide om zaken als stemrecht, economische zelfstandigheid, seksuele bevrijding en zelfontplooiing, richt de moderne feminist haar pijlen op de manier waarop we in de praktijk met vrouwen omgaan. Social media zijn de nieuwe barricaden.

Metro algemeen2018-06-23

'Belgische tak ING helpt rijke Russen met brievenbusfirma's'

De Belgische tak van ING blijkt jarenlang rijke Russische klanten te bedienen met brievenbusmaatschappijen in de Britse Maagdeneilanden en Panama. De bank doet dit via een bijkantoor in het Zwitserse Genève.

NU Algemeen2018-06-23

Gebruikers krijgen inzicht in hoeveel tijd zij op Facebook besteden - Tweakers

NU.nlGebruikers krijgen inzicht in hoeveel tijd zij op Facebook bestedenTweakersFacebook werkt aan een nieuwe functie die inzichtelijk moet maken hoeveel tijd gebruikers op de sociale-netwerksite besteden. De nieuwe functionaliteit is nog niet uitgebracht, maar verwijzingen zijn gevonden in de code voor de Android-app. De nog ...'Facebook geeft gebruikers inzicht in tijd op netwerk'NU.nlalle 2 nieuwsartikelen »

Google news wetenschap2018-06-23