Zonneparken kunnen een broedplaats zijn voor biodiversiteit. Dit blijkt uit onderzoek van Naturalis Biodiversity Center. Een van de grootste zonneparken van Nederland, in Moerdijk, herbergt veel meer soorten planten en insecten dan gedacht.

Bron: Volkskrant tech en media 2019-10-15

Mariene tijdmachines, die bestudeer ik. Om vandaag al te kunnen zien hoe het zeeleven in de toekomst zal reageren op verhoogde zeewatertemperaturen en verminderde waterkwaliteit, onderzoekt mijn team mariene meren – eilanden van zeewater. En wat zien we? Een koraalrif zonder koraal, vol sponzen en rode matten. De toekomst lijkt helaas al nabij. Die rode matten zien we nu ook al in de riffen van Caribisch Nederland, zowel over zandvlaktes in de diepte, als slijmerige lagen rondom ondiepere koralen. Is The Blob, het immens, moordend slijm uit de gelijknamige jaren tachtig cultfilm, werkelijkheid geworden in zee?

Bron: Volkskrant tech en media 2019-10-15

Hij komt uit een ander planetenstelsel, maar dat zou je niet zeggen. Komeet Borisov, die momenteel met hoge snelheid het zonnestelsel doorkruist, ziet er verrassend vertrouwd uit, blijkt uit deze week gepubliceerd onderzoek. Normale grootte, onopvallende kleur, een mooi staartje van kleine stofdeeltjes – als je niet beter wist, zou je denken dat het een komeet uit ons eigen zonnestelsel is.

Bron: Volkskrant tech en media 2019-10-14

Ongeveer 1 op de 10 Nederlanders is slechthorend door lawaaischade of ouderdom. Voor veel van die mensen kan gebarentaal een uitkomst zijn om beter te communiceren. Dit stelt Onno Crasborn van de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Bron: Volkskrant tech en media 2019-10-14

Inheemse volkeren zorgen goed voor onze planeet, zei klimaatactivist Greta Thunberg vorige week in South Dakota. Zij zouden van oudsher meer in harmonie met de natuur leven.

Bron: Volkskrant tech en media 2019-10-14

Tot hun verrassing hebben wetenschappers waargenomen dat ‘dood’ koraal zich kan herstellen. Een koraalsoort in de Middellandse Zee bleek na funeste opwarming van het zeewater een nieuw leven te kunnen beginnen. Is dit goed nieuws voor het koraal dat overal ter wereld onder druk staat door klimaatverandering, vervuiling en overbevissing?

Bron: Volkskrant tech en media 2019-10-13

Ik had hem klaar, een column met de oproep om van zorgverzekeraar te wisselen omdat het er op leek dat mevrouw Niermeijer – verzekerd bij VGZ – vanaf 1 januari 2020 misschien met de bus naar Amsterdam zou moeten om bloed te laten prikken. Die zorgverzekeraar zou namelijk geen contract met mijn huisartsenlaboratorium afsluiten. Haar buurvrouw met een andere verzekeraar zou nog twee keer per week in mijn praktijk naar het lab kunnen, 500 meter verderop kan ze zelfs elke dag geprikt worden. Ik zag zo’n nieuw lab waar VGZ mee in zee zou gaan de opzet van een dergelijk prikpuntennetwerk niet binnen drie maanden voor elkaar krijgen en was dus boos, net als veel collega’s: ‘We gaan VGZ boycotten’. Rechtszaken, hogepotenbrieven van beroepsorganisaties en patiëntenverenigingen, alles kwam uit de kast.

Bron: Volkskrant tech en media 2019-10-13

Hoeveel beweging er in Nederland ook was, en hoe klein het land ook is, toch zijn er in het (mannen-)dna nog regionale verschillen te vinden, ontdekten Leidse onderzoekers. Al is het oppassen daar conclusies aan te verbinden.

Bron: Volkskrant tech en media 2019-10-11

Bij alle aandacht voor wat er verloren gaat bij dementie, besloot psychogerontoloog Huub Buijssen de aandacht te verleggen naar wat er behouden blijft.

Bron: Volkskrant tech en media 2019-10-11

Alleen autisten kunnen de wereld redden, stelde Mohammed Benzakour in deze krant. Met die idiote verheerlijking is niemand geholpen, vindt Bianca Toeps, die zelf autistisch is.

Bron: Volkskrant tech en media 2019-10-11

De smartphone die u na een paar jaar gebruik achteloos in een la laat verdwijnen, komt onder nogal problematische omstandigheden tot stand. Kan dat niet eerlijker?

Bron: Volkskrant tech en media 2019-10-11

Ik zwoegde maandenlang op het 25 pagina’s tellende aanvraagformulier voor een onderzoeksvoorstel, droomde over de tabellen die ik nog moest invullen en kreeg steeds meer zin om al die plannen uit te voeren. Maar 87 procent van de ingediende voorstellen krijgt niets.

Bron: Volkskrant tech en media 2019-10-11

Berichten verspreiden zich razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden. Vandaag: wie geregeld een dag of twee stopt met eten, kan ziektes zoals kanker voorkomen.

Bron: Volkskrant tech en media 2019-10-11

De beelden van de windhoos die over het IJ in Amsterdam raasde gingen de wereld over. Amerikaanse toestanden? Nee. Hoe spectaculair het er ook uitzag: Nederland kent jaarlijks tientallen tornado’s.

Bron: Volkskrant tech en media 2019-10-11

Zó knus was het bij de Flintstones thuis dus niet. Prehistorische boeren in Europa hadden geen homogene, hechte gezinnen; ze haalden importbruiden in huis en hielden misschien zelfs slaven.

Bron: Volkskrant tech en media 2019-10-10

Zoeken
Selecteer een portal Selecteer categorie Selecteer rubriek
BizzNieuws

BizzNieuws verzamelt artikelen uit vele feeds an verzamelt deze in één gecentraliseerde database.

Nieuwste artikelen

In de VS zijn nu al 31 noodtoestanden van kracht

Vandaag gaat de gedeeltelijke sluiting van de Amerikaanse overheid dag 22 in en daarmee is zij de langste ooit. De gevolgen worden steeds voelbaarder, en het scenario dat Trump de noodtoestand uitroept steeds realistischer.

Trouw algemeen2019-12-12

Het doodverklaarde cassettebandje leeft op, met dank aan zijn analoge warmte

“Welke gek maakt er nou nog cassettebandjes?” Thomas Baur stelt de vraag zelf al aan de telefoon, gewend aan de verbijstering van het publiek. In Lochem runt hij de Bandjesfabriek, het laatste bedrijf in de Benelux dat nog cassettebandjes produceert. De verkoop is vorig jaar explosief gestegen naar 21 duizend stuks. Het dieptepunt lag in 2013, met slechts 4160 verkochte bandjes. Daarna ging het alleen nog maar bergopwaarts.

Trouw algemeen2019-12-12

Snelheid op provinciale weg N351 bij Kuinre waarschijnlijk toch terug naar 50 kilometer

De provincie gaat in gesprek met de gemeente Steenwijkerland om te bekijken hoe de maximum snelheid op de weg N351 bij Kuinre naar beneden kan. Tot voor kort wilde de provincie niet meewerken aan het verlagen van de snelheid, tot grote frustratie van inwoners van het dorp.

RTV Oost Algemeen2019-10-17

Marco Borsato bedroog zijn vrouw met pianiste Iris Hond

Marco Borsato (52) heeft tien jaar geleden een relatie gehad met Iris Hond (32) Dat meldt Privé vandaag. De zanger en de pianiste geven dat in een verklaring toe, Het weekblad heeft echter informatie dat de geheime verhouding pas dit jaar is beëindigd , maar dat wordt door het tweetal ontkend.

NU Algemeen2019-10-17

Weerbericht: Vooral in zuidoosten kans op regen

Het zuidoosten van Nederland krijgt donderdag veelal te maken met bewolking en regenbuien. In het westen van het land breekt de zon af en toe door. De middagtemperatuur is ongeveer 15 graden en er waait een matige zuidwestenwind.

NU Algemeen2019-10-17

Appartementen in Valkenswaard tijdelijk ontruimd na vondst explosief

Na de vondst van een explosief bij een horecagelegenheid heeft de politie een appartementencomplex bij de Karel Mollenstraat Zuid in Valkenswaard ontruimd en de omgeving afgezet. Inmiddels mogen de bewoners weer naar hun woningen.

NU Algemeen2019-10-17

Tikkie steeds vaker gebruikt voor vaste lasten

Gemiddeld worden er per dag 204.000 Tikkies betaald. Zes op de tien Nederlanders betalen hun Tikkie binnen één uur terug. En maar liefst 30 procent betaalt zelfs binnen vijf minuten. Dat heeft de ABN dochter vanochtend bekend gemaakt.

Emerce De dagelijkse headlines2019-10-17

Rutte en Kamer worstelen over terugkeer IS'ers na inval Turkije

Een week na de Turkse inval in het noordoosten van Syrië worstelt de Tweede Kamer met de vraag hoe om te gaan met de aanval van NAVO-bondgenoot Turkije op de Koerdische strijdkrachten, maar bovenal zijn premier Mark Rutte en de Kamer verdeeld over het lot van de Nederlandse Syriëgangers in de Koerdische kampen, zo bleek in de nacht van woensdag op donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer.

NU Algemeen2019-10-17

Wie 113 draait, krijgt geen gehoor: ‘Weet je hoe dat is voor ­iemand die aan zelfmoord denkt?’

Voor iemand met suïcidale gedachten kan een telefoontje naar de zelfmoordpreventielijn het verschil zijn. Die crisislijn is er: 113 – alleen dat nummer bestaat niet. En zo zocht Gerard deze zomer in al zijn radeloosheid tevergeefs hulp.

Volkskrant politiek2019-10-17

Wie 113 draait, krijgt geen gehoor: ‘Weet je hoe dat is voor ­iemand die aan zelfmoord denkt?’

Voor iemand met suïcidale gedachten kan een telefoontje naar de zelfmoordpreventielijn het verschil zijn. Die crisislijn is er: 113 – alleen dat nummer bestaat niet. En zo zocht Gerard deze zomer in al zijn radeloosheid tevergeefs hulp.

Volkskrant algemeen2019-10-17