Ontdekken we straks buitenaards leven dankzij een Nederlandse uitvinding? Dat zou kunnen, nu een promovendus van de Vrije Universiteit heeft gemeten dat organisch weefsel een unieke handtekening achterlaat in licht.

Bron: Volkskrant tech en media 2019-02-15

Drie van de vier mensen schijnen er ooit wel eens last van hebben gehad: kinetosis. Ofwel: reisziekte. Niet iedereen groeit er overheen; ook volwassenen zitten nog wel eens zwetend, duizelig of zelfs kotsend in de auto, vliegtuig, trein of op de boot. Citroën denkt hier nu de ultieme oplossing voor te hebben: deze speciale bril.

Bron: Volkskrant tech en media 2019-02-15

Een opkomende verkoudheid kan na een goede nachtrust opeens een stuk minder zijn, en Duitse wetenschappers hebben ontdekt hoe dat kan. Tijdens onze slaap verbetert het vermogen van bepaalde immuuncellen om zich aan de ziekteverwekker te hechten, schrijven ze in het Journal of Experimental Medicine. T-cellen activeren kleverige eiwitten die zich aan geïnfecteerde cellen hechten, waarna ze kunnen worden opgeruimd. Die kleefstoffen zijn actiever bij mensen die goed hebben geslapen. Stress heeft op die kleefeiwitten het omgekeerde effect.

Bron: Volkskrant tech en media 2019-02-15

De Nederlandse huiskamer wordt slim. Dat levert gemak op, maar ook zorgen over privacy. Want wat gebeurt er met de intieme data die bedrijven verzamelen?

Bron: Volkskrant tech en media 2019-02-15

Denkfouten in het hedendaags ontwerp gefileerd door innovatie-expert (en cabaretier) Jasper van Kuijk. Deze week: laatste verbeteringen.

Bron: Volkskrant tech en media 2019-02-15

Als alles goed gaat, heeft Europa binnenkort de krachtigste laser ter wereld, met een vermogen van zo’n miljoen kerncentrales. Wat kun je daar eigenlijk mee?

Bron: Volkskrant tech en media 2019-02-15

Blauw licht, manshoge metalen platen, een wirwar van kabels. Deze foto ziet eruit als een machine uit een sciencefictionfilm. En dat is niet eens zo gek ver van de waarheid. Dit is de Compact Muon Solenoid (CMS), een van de meest geavanceerde wetenschappelijke meetinstrumenten op aarde. Het prijskaartje is er naar: zo’n half miljard euro.

Bron: Volkskrant tech en media 2019-02-15

Dinsdag sprak ik op een onderwijscongres over de neiging om alles maar te willen toetsen en testen. Jeffrey Z. Muller beschrijft in zijn boek The Tyranny of Metrics prachtig wat er allemaal misgaat als we complete personen terugbrengen tot één getal, zodat we hen makkelijk met elkaar kunnen vergelijken. We meten dan vooral wat makkelijk te tellen is en niet per se wat echt belangrijk is.

Bron: Volkskrant tech en media 2019-02-15

De nieuwskop ‘Mens verslaat machine’ is de Man bijt hond van de 21ste eeuw. Hij trekt de aandacht omdat hij afwijkend is, precies het omgekeerde van wat je verwacht. Bij ‘Mens verslaat machine’ is die omkering wel heel snel gegaan. Het begon allemaal ruim twintig jaar geleden, toen schaker Kasparov door een slimme computer van IBM werd verslagen, zoals je kunt zien in dit fragment uit een documentaire:

Bron: Volkskrant tech en media 2019-02-15

Duizenden mannen in Nederland slikken Propecia om hun haardos te behouden. In Amerika leidde het antikaalheidsmedicijn al tot 1.500 rechtszaken. Ex-gebruikers voelen zich ontmand door hardnekkige erectieproblemen en een verlaagd libido. Is het echt zo erg?

Bron: Volkskrant tech en media 2019-02-15

De mens is ook een dier, en dus zou hij zich best wat meer als zodanig mogen gedragen. Bijvoorbeeld als het gaat om de balans tussen inspanning en ontspanning: ‘Vooral mannelijke leeuwen voeren geen flikker uit.’

Bron: Volkskrant tech en media 2019-02-14

Astronoom Frans Snik weet waar het nachtelijk duister ideaal is voor sterrenkundig onderzoek.

Bron: Volkskrant tech en media 2019-02-14

Berichten verspreiden zich vaak razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden. Vandaag: planten op kantoor dringen ziekteverzuim terug met 20 procent.

Bron: Volkskrant tech en media 2019-02-14

Franse wetenschappers ontwikkelden een robotje dat de weg vindt als een woestijnmier. Nauwkeurig navigeren zonder kilo’s aan dure apparatuur is nu nog problematisch voor robots.

Bron: Volkskrant tech en media 2019-02-13

Zijn korte film Becoming was vorig jaar al op tal van internationale festivals te zien en werd bekroond. Maar wat er nu gebeurt is ‘niet normaal’, zegt filmer en fotograaf Jan van IJken. Sinds vorige week gaan de beelden waarmee hij beginnend leven vastlegde massaal de wereld over. Ze zijn al zeker twee miljoen keer bekeken op internet.

Bron: Volkskrant tech en media 2019-02-13

Zoeken
Selecteer een portal Selecteer categorie Selecteer rubriek
BizzNieuws

BizzNieuws verzamelt artikelen uit vele feeds an verzamelt deze in één gecentraliseerde database.

Nieuwste artikelen

In de VS zijn nu al 31 noodtoestanden van kracht

Vandaag gaat de gedeeltelijke sluiting van de Amerikaanse overheid dag 22 in en daarmee is zij de langste ooit. De gevolgen worden steeds voelbaarder, en het scenario dat Trump de noodtoestand uitroept steeds realistischer.

Trouw algemeen2019-12-12

Het doodverklaarde cassettebandje leeft op, met dank aan zijn analoge warmte

“Welke gek maakt er nou nog cassettebandjes?” Thomas Baur stelt de vraag zelf al aan de telefoon, gewend aan de verbijstering van het publiek. In Lochem runt hij de Bandjesfabriek, het laatste bedrijf in de Benelux dat nog cassettebandjes produceert. De verkoop is vorig jaar explosief gestegen naar 21 duizend stuks. Het dieptepunt lag in 2013, met slechts 4160 verkochte bandjes. Daarna ging het alleen nog maar bergopwaarts.

Trouw algemeen2019-12-12

Zo leidt het huishouden tot meer seks!

Telegraaf2019-02-17

Britse vliegmaatschappij failliet door Brexit

De Britse regionale luchtvaartmaatschappij Flybmi heeft faillissement aangevraagd, onder meer vanwege de brexit. De luchtvaartmaatschappij heeft dit zaterdagavond op haar website aangekondigd.

Metro algemeen2019-02-17

40 dagen tot Brexit: Groundhog Day en weer een verlies voor Theresa May

Het Verenigd Koninkrijk trekt binnenkort de deur naar de Europese Unie achter zich dicht. Of toch niet?

NU Algemeen2019-02-17

Twee jongens overvallen bij straatroof Tesselschadeplein

Bij een straatroof in de omgeving van het Tesselschadeplein zijn in de nacht van zaterdag op zondag twee 16-jarige jongens overvallen door twee mannen.

NU Algemeen2019-02-17

De Luizenmoeder verbreekt eigen kijkcijferrecord met uitgesteld kijken

De Luizenmoeder heeft zijn eigen kijkcijferrecord verbroken. Afgelopen week hebben nog eens meer dan een miljoen mensen de eerste aflevering van het tweede seizoen gezien via uitgesteld kijken, waardoor het totaal aantal kijkers voor de eerste aflevering uitkomt op 5,1 miljoen kijkers, meldt Stichting Kijkonderzoek (SKO) zondag.

NU Algemeen2019-02-17

Familie en vrienden nemen afscheid van Emiliano Sala

Familie en vrienden hebben Emiliano Sala de laatste eer bewezen. Ze woonden de uitvaart bij in een gymzaal in Progreso, waar de verongelukte Argentijnse voetballer vroeger vaak speelde. Trainer Neil Warnock en directeur Ken Choo van Cardiff City waren ook aanwezig. De uitvaart begon met een wake bij de amateurclub waar Sala's voetbalcarrière begon. 

Metro algemeen2019-02-17

Hockeysters herstellen zich in Pro League met ruime overwinning op VS

De Nederlandse hockeysters hebben zaterdagavond hun derde wedstrijd in de Pro League gewonnen. De ploeg van bondscoach Alysson Annan was in Winston-Salem met 0-5 te sterk voor de Verenigde Staten.

NU Algemeen2019-02-17

5 vragen over... chroom-6

Chroom-6 is een gevaarlijke stof, die op termijn schadelijk kan zijn voor onze gezondheid. Maar wat is het precies voor een stof? Hoe werkt het in het lichaam? En wat zijn de gevolgen wanneer je er in aanraking mee bent gekomen? Gezondheidsnet zocht het voor je uit.

Plusonline Algemene artikelenfeed2019-02-17